Lp.
|
Nazwa pojęcia |
Definicja
|
Źródło
|
1. |
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności |
Ogół warunków, które muszą być spełnione, dotyczących w szczególności:
- stosowanych substancji dodatkowych i aromatów,
- poziomów substancji zanieczyszczających,
- pozostałości pestycydów,
- cech organoleptycznych i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.
|
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20061711225/U/D20061225Lj.pdf
[dostęp: 31.03.2019]
|
2. |
Dodatek do żywności |
Każda substancja, zazwyczaj sama nie spożywana jako żywność i nie używana jako typowy składnik, mająca lub niemająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych (również organoleptycznych) w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania powoduje lub może powodować, iż stanie się ona bezpośrednio lub pośrednio składnikiem żywności lub w inny sposób będzie oddziaływała na jej cechy charakterystyczne. Pojęcie to nie obejmuje skażeń lub substancji dodawanych do żywności dla utrzymania lub polepszenia wartości odżywczej.
|
Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
3. |
Instrukcja technologiczna |
Zbiór przepisów lub zasad postępowania pełniących podstawową funkcję w regulacji procesów produkcyjnych. Instrukcje mogą dotyczyć całego procesu technologicznego lub jego części.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
4. |
Jeliciarka |
Urządzenie służące do czyszczenia jelit wołowych, wieprzowych i baranich ze szlamu i brudu w sposób czysto mechaniczny.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:
http://archiwumalle.pl/jeliciarka_odszlamiarka_wibo_w_3b-1_2034376229.html
[dostęp: 31.03.2019]
|
5. |
Kostkownica |
Urządzenie służące do krojenia w kostki, słupki, plasterki, krojenia mięsa bez kości, krojenia wędlin.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
6. |
Kotły warzelne |
Kotły przeznaczone do gotowania mięsa i wędlin. Mogą być również wykorzystywane do topienia tłuszczów.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Maciejewski W.: Technologia mięsa z surowcami i aparaturą. WSiP, Warszawa 1995
|
7. |
Kutry |
Maszyny w przemyśle mięsnym służące do rozdrabniania, emulgowania mięsa, tłuszczu wraz z dodatkami smakowymi.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Maciejewski W.: Technologia mięsa z surowcami i aparaturą. WSiP, Warszawa 1995
|
8. |
Linie mechaniczne |
Zestaw urządzeń pozwalający na zmechanizowanie wytwarzanego przetworu mięsnego np. produkcji parówek.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Maciejewski W.: Technologia mięsa z surowcami i aparaturą. WSiP, Warszawa 1995
|
9. |
Masownice |
Urządzenia mają zastosowanie w zakładach przetwórstwa mięsnego do masowania wszelkich gatunków mięs. Masownice pozwalają na bardzo skuteczne uelastycznienie dowolnych wyrobów mięsnych bez niszczenia ich struktury.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
10. |
Materiały pomocnicze |
Towary, które nie wchodzą w skład gotowego produktu, ale są konieczne do jego wytworzenia. Pełnię funkcje pomocniczą, np. opakowania, środki myjące i dezynfekujące.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M. (red.), Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
11. |
Mieszałki |
Urządzenia stosowane do mieszania wszelkich farszów, mięsnych, mięsno-warzywnych, farszu do kiełbasy itp.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
12. |
Nadziewarki |
Urządzenia stosowane do nadziewania różnego rodzaju osłonek, zadaniem nadziewarek jest wtłaczanie farszu do osłonek lub pojemników np. nadziewarki do kiełbas.
|
http://miesnetechnologie.pl/technologie/168/nadziewanie-urzadzenia-nadziewajace-oslonki-klipsownice
[dostęp: 31.03.2019]
|
13. |
Nastrzykiwarki |
Urządzenia służące do domięśniowego wprowadzenia solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości.
|
http://karpowicz.pl/nastrzykiwarka-miesa-czerwonego-i-drobiowego
[dostęp: 31.03.2019]
|
14. |
Norma |
Dokument, ustalający charakterystyki, wytyczne lub zasady odnoszące się do prowadzonych procesów produkcyjnych i różnych rodzajów działalności lub otrzymanych wyrobów oraz innych wyników działalności.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
15. |
Odbłaniarki |
Urządzenia stosowane do mechanicznego usuwania błon zewnętrznych mięśni lub podrobów.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
16. |
Oparzelniki |
Urządzenia stosowane w ubojniach do oparzania i mechanicznego usuwania szczeciny z tusz wieprzowych.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
17. |
Pasteryzatory |
Urządzenia, które wykorzystuje się do zniszczenia form wegetatywnych drobnoustrojów w przetworach spożywczych. Stosowane są w celu przedłużenia trwałości mleka, mięsa, wędlin, przetworów warzywnych, owocowych itp. Mogą pracować w sposób okresowy lub ciągły.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Pasteryzacja
[dostęp: 31.03.2019]
|
18. |
Proces produkcyjny |
Działania związane z przekształcaniem w danym zakładzie surowca czy półproduktu w wyrób gotowy. Proces produkcyjny obejmuje proces technologiczny oraz działania pomocnicze takie jak: magazynowanie, transport międzyoperacyjny, kontrolę, konserwację, ekspedycję, transport.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
19. |
Receptury |
Podstawowy dokument technologiczny w zakładzie przetwórstwa mięsa. Zawiera w zależności od potrzeb: wykaz składników i ich ilości na określoną ilość wyrobu gotowego lub w proporcji do głównego składnika, wartości odżywcze i inne informacje.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
20. |
Schemat technologiczny |
Najprostszy sposób przedstawienia procesu technologicznego, tj. operacji i procesów jednostkowych w kolejności wykonywanych czynności. Może być w formie opisowej lub graficznej (schemat blokowy).
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
21. |
Skórowaczka |
Urządzenie do skórowania ręcznego okrągłych kawałków mięsa bez kości np. szynki, golonki, łopatki itp. oraz zdejmowania okrywy tłuszczowej.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie: Dłużewski M., Chuchlowa J., Krajewski K., Kamiński W.: Technologia żywności. Cz. 1. WSiP, Warszawa 2000
|
22. |
Sterylizator |
Urządzenie służące do sterylizacji w gorącej wodzie noży oraz innych narzędzi używanych w zakładach drobiarskich, mięsnych.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:
http://www.szlachetstal.pl/sterylizator-narzedzi
[dostęp: 31.03.2019]
|
23. |
Szczeciniarka |
Urządzenie stosowane do usuwania szczeciny z tuszy wieprzowej w procesie obróbki mięsa wieprzowego.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:
https://poradnikowy.net/maszyny-i-urzadzenia-przemyslu-spozywczego-przeglad-przyklady-i-przeznaczenie
[dostęp: 31.03.2019]
|
24. |
Wilk |
Urządzenie służące do rozdrabniania wszelkiego rodzaju mięsa, zarówno surowego, mrożonego, jak i gotowanego.
|
Definicja opracowana przez zespół ekspercki na podstawie:
http://www.polkas.pl/Pl/artykul/wilki_inaczej_maszyny_do_mielenie_miesa
[dostęp: 31.03.2019]
|